Tre sjöar och en riktig raka

  • Distans: 68 km
  • Höjdskillnad: 536 höjdmeter
  • Underlag: 100% asfalt

Den här rundan startar vid Bauergården vid sjön Bunns södra ände och löper längs sjöarna Bunn, Noen och Ören. Den börjar snällt för att sedan bjuda på rejäla stigningar som belönas med fler sköna och fartfrämjande raksträckor. En runda som har allt – och lite till!

Rundan startar i idylliska Bunn och strax efter du cyklat på vattnet, eller ja över bron som förbinder sjöns södra och norra ände, väntar den perfekta uppvärmningsrakan genom Bauers trolska skog. Och värm upp ordentligt! Efter 8 km kommer Kvarnabacken, den första rejäla backen och en av rundans tuffaste stigningar som efter några riktiga kringelikrokar tar dig fram till Vireda. Här i Vireda kan du med gott samvete ta en liten avstickare till lantcaféet och butiken Gröna Lund eller svänga ned till Wiredaholm golf & konferens för att släcka törsten på uteserveringen mot Wiredaholmsjön, rundans första bonussjö.

Egentligen både fler rakor och sjöar

Sen är det cykelnjutning på högsta nivå i cirka 15 km. Lägg dig i ett behagligt tempo och njut av småvägens kurvor och höjdskillnader. Med Vireda bara några hundra meter bakom dig kör du längs med rundans andra bonussjö Mosserydsjön, förbi Hullaryd och hela vägen till Linderås. Här kan det vara klokt att fylla på med energi på Sveriges minsta café ”dasset” (eller Linderås Café som det egentligen heter) för sen sätta både ben och panna på prov då rundan vänder västerut.

Här kommer de, rakorna!

Dags att trycka på men gör det med förnuft. Vägen är relativt trafikerad och även bilisterna uppskattar de fartfrämjande rakorna. Den första sträckan går lätt uppför och utmed Noens norra udde fram till Adelöv. Kanske är det här läge att fira att du nu tagit dig halvvägs med fika eller lunch på Krydderi Krokus?

Efter Adelöv har du bara några ynka höjdmeter kvar att ta innan rakorna ned till Gränna breder ut sig som på en gyllene rad. Höj farten ytterligare men glöm för all del inte att sakta in i Örserum, inte bara för samhällets fotgängare utan också för att besöka Hugos Chark och Livs eller Örserumbrunns vackra brunnspark vid Örens strand.

Vid infarten till Gränna viker du av på lite mindre väg igen och det dags att trampa upp och hem. Du kommer köra på vackra vägar i Östra vätterbranterna biosfärsområde och på lanthandeln Krysset i Ölmstad kan du gott unna dig rundan sista paus med en kopp kaffe och Grenna Glass, innan du har trampar hem de sista 5 km genom Bauers mörka skog och tillbaka till Bauergården.

Äta och fika längs vägen

 

Vill du själv bestämma när det är dags att pausa så fixar vi gärna en matsäck som du kan ta med! Matsäcken innehåller wraps med röra på isterband från Hugos chark i Örserum eller hummus med blandade grönsaker, äppelmust från Rudenstams, kaffe och kaka. Proteinbar och gel finns att köpa till.