Smålands Toscana

  • Distans: 123 km
  • Höjdskillnad: 991 höjdmeter
  • Underlag: 100% asfalt

Du startar med att vika av direkt västerut mot Ölmstad. Här svänger du in på den första (men inte sista!) asfalterade ”bonnavägen” och bara efter några kilometer påbörjas den första klättringen upp till byn Stackeryd. Vägen slingar sig vackert fram genom skogen till Ramsjöholm där naturen öppnar upp sig mot sjön. Du följer sjön som strax ersätts av öppen åkermark och framme i Hakarp är det dags för nästa vackra bonnaväg. Här ligger hästgårdarna på rad och snart väntar en magnifik utsikt över Vättern och Smålands Toscana, eller Äppledalen som den egentligen heter. Efter den långa nedförsbacken mot dalen viker du av mot Vista Kulle och in på den på den gamla Gripenbergsbanan där tåget mellan Jönköping och Gripenberg gick. Nu hann järnvägen inte byggas klart så tåget kom ju aldrig riktigt fram till Gripenberg utan bara till Vireda, men det är en annan historia! Här i dalen kan du i alla fall njuta av en god kopp kaffe eller lunch på en av områdets gårdsbutiker och caféer.

Landsjön väntar nu nedanför dig och efter att ha rundat sjön kommer du ut på gamla riksettan. Men här blir det bara ett kort besök för snart dags för nästa backe, Hillingebacken! Väl uppe väntar en levande landsbygd, vägen är fin och du passerar gård efter gård och efter en skön nedfart till Röttle by är det raka vägen utmed Vättern till Gränna – kanske rundan vackraste etapp.  Efter kullerstenskörning genom staden fortsätter du utmed stranden till Uppgränna och tittar du upp mot höger ser du Brahe hus ståtliga siluett. Här i Uppgränna viker du av för dagens tuffaste utmaning med några kilometers uppförskörning men utsikten gör att det är värt vartenda tramptag. Ta dig nu tiden för en välbehövlig paus och njut av prestationen och utsikten!

Framme i Duvebo tar du in på nästa slingriga bonnaväg, du passerar Hemma på Hult och den klassiska marknadsplatsen i Adelöv där bygdens krydderi även ligger. Rakt över vägen efter Adelöv slingar du dig längs Noens kant fram till Hullaryd. Här väntar en något större väg och vid den vackra träkyrkan i Vireda svänger du höger och tillbaka mot Bauergården. Och bra jobbat, dryga 120 km och nästan 1000 hm har du nu i benen!

Äta och fika längs vägen

 

Vill du själv bestämma när det är dags att pausa så fixar vi gärna en matsäck som du kan ta med! Matsäcken innehåller wraps med röra på isterband från Hugos chark i Örserum eller hummus med blandade grönsaker, äppelmust från Rudenstams, kaffe och kaka. Proteinbar och gel finns att köpa till.