Runt sjöar bland troll

  • Distans: 32 km
  • Höjdskillnad: 477 höjdmeter
  • Jobbighetsgrad: 3,5/5
  • Underlag: 83 % grusväg, 17 % asfalt
  • Cykel: vi rekommenderar en cykel med däck lämpliga för grusväg för största njutning.
  • Markerad: Nej

En runda på mestadels härligt ödsliga grusvägar genom trollskog, förbi vackra sjöar, historiska byar och öppna landskap.

Som flera andra rundor med utgångspunkt på Bauergården startar denna rundan med att vi rullar upp mot Åsens by längs med den långsamma grusvägen. Första tre kilometrarna går det svagt uppför för att sedan plana ut för en stund och sedan gå lite uppför igen. Häng i dock för efter sju kilometer är ni uppe på toppen och därefter blir det mer rullande vägar (dock med vissa kortare backar) kommande 18km. Stanna gärna till och kika på Åsens by i Haurida på vägen ut efter sju kilometer, ett kulturreservat där tiden stannat år 1900 och visar hur livet såg ut på den tiden.

Från Haurida leder rutten oss över höjderna ner mot den vackra Ramsjön som rundas på dess norra spets efter 19km. Stanna gärna här och njut i motljuset. Efter 22km passerar ni infarten till Råbyskogens naturreservat, vik in här om ni önskar en avstickare för att njuta av en medhavd matsäck eller energibar. Här efter bär det sedan fort nedför på asfalt för att llika hastigt efter 24km ta er in på grus igen och sedan leda er upp genom den riktiga Trollskogen igen. Ni korsar flera gånger den vackra Baurleden som ni kanske får chans att utforska en annan dag.

Med bara 3 km kvar börjar en magisk utförslöpa och ni finner er fort som attan igen utanför Bauergårdens portar. Redo för en härligt svalkande (eller värmande) after-bike dryck.

Äta och fika längs vägen

 

Vill du själv bestämma när det är dags att pausa så fixar vi gärna en matsäck som du kan ta med! Matsäcken innehåller wraps med röra på isterband från Hugos chark i Örserum eller hummus med blandade grönsaker, äppelmust från Rudenstams, kaffe och kaka. Proteinbar och gel finns att köpa till.