Äppelrundan med starka inslag av kaffe

  • Distans: 72 km eller 61 km
  • Höjdskillnad: 1080 höjdmeter
  • Jobbighetsgrad: 5/5 jobbighetsgrad
  • Underlag: 80 % grusväg, 20 % asfalt
  • Cykel: vi rekommenderar en cykel anpassad för grusväg med bredare däck för störst njutning
  • Markerad: Nej

Packa ryggfickorna med energi och en kamera. Här har ni ett äventyr framför fötterna. Med mörka skogar, öppna vyer och flytande sjöar. Utsikt över Vättern samtidigt som ni kan studera Husqvarnas prototyp-gräsklippare.

Eftersom detta är en runda anpassad för er som är sugna på den hetaste av trender inom cyklingen så spar vi inte på krutet utan skickar iväg första pedaltagen rakt söderut mot grusvägarna som väntar. Efter 7 km kan ni dock stanna till vid Åsens by och studera livet så som det levdes för 120 år sedan.

Det härliga gruset fortsätter i 15 km med kortare avbrott men här kommer ni ner till härliga Ramsjön och får slappna av lite med ett par kilometer asfalt. Passa på att få i er lite energi och återhämta lite för strax kommer en tuff backe på grus. Väl på toppen blir vägen mindre och mindre för att sedan tvärt försvinna. Efter 29 km tar rutten er faktiskt ner på en liten stig i 100 meter. Här tvingas ni antagligen leda cykeln men Misströsta ej, detta lilla avbräck är för rundans bästa. Här ligger också ett härligt vindskydd vid den lilla sjön, utmärkt för en kombinerad rast.

Ni rider vidare upp på höjderna ovanför Vättern och här och där får ni se skymtar av underverket. Vid 37km får ni den finaste utsikten. Med Landsjön som förgrund och Vättern som bakgrund. Obligatoriskt fotostopp. Nu har ni Kaxholmen nedanför era fötter, är finns tid för påfyllning av energi. För gofika eller mer mat kan ni svänga förbi Rudenstams vid 39,5 km. Önskas mer kaffe och kaka är Gårdsrosteriet efter 41,5 km en pärla väl värd ett besök, dessutom med gratis kaffe för cyklister!

Från fikan blir det lite lättrullad asfalt en stund och nu hoppas vi ni har laddat med lite energi för det återstår ändå 30 km av blandat grus. Dock kan ni om energin tryter vid Landsjöns norra kant vika av från rundan och kapa av 10km genom att köra raka vägen till Skärstad kyrka.

Vägarna tar är genom oräkneligt antalet gårdar som alla har sin unika charm. Kanske är det läge att leka ko-leken, två personer väljer varsin sida av vägen och räknar antalet kor som passeras på ”sin” sida. Hästar ger minuspoäng. Flock räknas som 10 st. Leken är slut när ni passerar en kyrka. Flest poäng vinner.

Efter 59 km passeras Flättinge Gårdscafé och ännu en chans till energipåfyllning uppenbarar sig. Stanna och njut eller borra ner huvudet och kör vidare. Valet är helt och hållet ert men tre kilometer därifrån väntar en lite längre uppförsbacke som med fördel tas med lite extra energi i benen.

Äta och fika längs vägen

 

Vill du själv bestämma när det är dags att pausa så fixar vi gärna en matsäck som du kan ta med! Matsäcken innehåller wraps med röra på isterband från Hugos chark i Örserum eller hummus med blandade grönsaker, äppelmust från Rudenstams, kaffe och kaka. Proteinbar och gel finns att köpa till.